Elk jaar is het weer hetzelfde verhaal: de temperaturen dalen, en opeens lijkt het alsof iedereen om ons heen ziek is of ziek wordt. Het voelt misschien alsof verkouden worden onvermijdelijk tijdens de wintermaanden, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Naast de al te bekende “extra vitamine C slikken”, zijn er een aantal kleine stappen die je kan nemen om je weerstand een boost te geven.

 1. Sporten
  Dat regelmatige beweging je op lange termijn gezond kan houden weten we nu wel allemaal. Maar sporten kan ook een grote rol spelen bij het onderhouden van je immuun systeem! Door in beweging te komen stijgt je lichaamstemperatuur, wat kan helpen met infecties bestrijden. Ook worden je T-cellen, een soort witte bloed cellen, gestimuleerd. Deze bewaken je lichaam tegen ziektes.
 2. Zweet het uit
  Zweten is het lichaam’s favoriete manier om te detoxen. Net zoals alcohol, cholesterol en zout kunnen schadelijke bacteriën die ons ziek maken door poriën worden uitgescheden. Zweten door lichamelijke beweging is uiteraard het beste, maar zweten in een sauna werkt ook goed. Verwen jezelf met een dagje wellness om te ontspannen en je kans op griep en verkoudheid eruit te zweten!
 3. Probiotica slikken
  Om goed te functioneren houden onze darmen miljarden gezonde bacteriën levend, genaamd probiotica. Helaas kunnen deze snel worden aangetast door een ongezonde levensstijl: alcohol gebruik, roken, een slecht eetpatroon, stress, medicatie gebruik en onvoldoende slaap kunnen deze goede bacteriën verstoren. Extra dagelijkse probiotica slikken kan makkelijk, in de vorm van capsules of poeder. Let goed op de verschillende soorten supplementen wanneer je langs je gezondheidswinkel gaat om een probiotica aan te schaffen: een supplement wat verschillende stammen bevat zal het beste werken om je weerstand te verhogen.
 4. Groenten en fruit
  De allerbeste manier om je vitamines en mineralen binnen te krijgen is om ervoor te zorgen dat je dagelijks minimaal je aanbevolen dagelijkse portie binnen krijgt. Het Voedingscentrum adviseert 200g groenten en fruit per dag, dus denk aan een flinke portie groenten tijdens de lunch en/of avond eten en minstens twee stuks fruit. Bonus als je groenten donker groene bladgroenten zijn: spinazie, boerenkool en cavolo nero zitten bomvol weerstand verhogende vitamines en mineralen.
 5. Verminderde alcohol consumptie
  Alcohol consumptie en verhoogde kans op ziektes, met name in de longen, gaan hand in hand. Een extra drankje hier en daar lijkt schadeloos, maar kan uiteindelijk ernstige gevolgen hebben op het immuunsysteem.
 6. Knoflook
  Knoflook is niet alleen de smaak maker in veel gerechten, maar bevat ook een stof wat omgezet wordt in allicine wanneer het gekauwd wordt. Allicine heeft een antischimmel en antibacteriële werking, een magische combinatie om ziektes tegen te gaan. Rauwe knoflook biedt het meeste voordelen, maar een flinke portie knoflook door elke huis gemaakte maaltijd helpt ook.
 7. Zzzzzzzz
  Genoeg slapen is onmisbaar wanneer het gaat om je immuun systeem goed in werking te houden. Onvoldoende en onregelmatige slaap gekoppeld met stress zorgen ervoor dat je lichaam meer cortisol produceert. Wanneer het lichaam te lang te veel cortisol produceert wordt de werking van je immuun systeem verminderd en ben je meer kwetsbaar voor allerlei ziektes.
 8. Echinacea
  De echinacea plant wordt al honderden jaren gebruikt voor medicinale redenen in zowel Amerika als Europa. Het extract kan worden geslikt als voedingssupplement in de vorm van capsules, tabletten en vloeistof. Echinacea activeert chemicaliën in het lichaam die ontstekingen in het lichaam tegenwerken. Daarnaast bevat deze weerstand verhogende plant stoffen die gisten en andere schadelijke schimmels direct aanvallen. Echinacea hoeft niet het hele jaar geslikt te worden; neem het dagelijks in een paar maanden per jaar om je te beschermen tegen heersende ziektes.
 9. Gember
  Net zoals knoflook heeft gember een antibacteriële werking. Inname van gember kan ook helpen met misselijkheid en buikgriep. Om een goede dosis gember binnen te krijgen kan je enkele koppen verse gember thee drinken, een flinke stuk geraspt eten gebruiken tijdens het koken of een gember supplement innemen, in de vorm van capsule of poeder.
 10. Frisse lucht en licht
  Naarmate het kouder wordt en het vroeger donker wordt is het verleidelijk om de hele dag binnen te blijven waar de verwarming op hoog staat. Toch is het essentieel om dagelijks minimaal een half uur buiten te zijn om frisse lucht te krijgen en je lichaam bloot te stellen aan zonlicht. Blijven buitenspelen tijdens de wintermaanden is een goede manier om weerstand in kinderen te verhogen, en als papa en mama mee gaan heeft dit alleen maar voordelen door de hele familie!