Conventionele schoonmaakmiddelen zijn niet alleen duur, maar bevatten vaak chemicaliën die slecht kunnen zijn voor mens en milieu. Het is geheel mogelijk om je huis spick en span te houden met natuurlijke schoonmaak middelen die je makkelijk zelf kan maken. Hier zijn 3 voorbeelden.

 1. Mandarijn lavendel allesreiniger 

  Ingrediënten
  250ml azijn
  1 el baking soda
  250ml water
  15 druppels mandarijn etherische olie
  15 druppels lavendel etherische olie
   

  Deze simpele allesreiniger kan worden gebruikt om je keuken, badkamer, ramen en oppervlakken schoon te maken. Combineer de bovenstaande ingrediënten in een spray fles om de beste DIY allesreiniger te maken.

 2. Crystal clear pepermunt raam en spiegel spray 

  Ingrediënten:
  120ml azijn
  120ml alcohol of vodka
  1 el maizena
  15 druppels pepermunt etherische olie
  Voeg alle ingrediënten toe aan een spay fles. Goed schudden voor gebruik! Deze natuurlijke schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat je ramen en spiegels vlekkeloos en helder zullen zijn.

 3. Citroen afvoer schoonmaker 

  Ingrediënten:
  170g baking soda
  250ml azijn
  sap van 1 citroen
  Begin met de baking soda door het afvoer te gooien. Combineer de azijn en de citroensap en giet deze vervolgens erbij. Wacht ongeveer 5 minuten en giet als laatst ongeveer 3 liter kokend water door het afvoer put. Deze krachtige combinatie van basis (baking soda) en zuur (azijn) verwijderd alle vettigheid wat er in het afvoer blijft hangen. De citroensap zorgt voor een heerlijk frisse geur. Voila!