We snappen het: wanneer het om je kids gaat, wil je uiteraard het beste van het beste. Je staat voor de schappen in je supermarkt, op zoek naar een tussendoortje wat lekker EN ook nog is gezond is voor in de broodtrommels. Maar hoe weet je wat nou werkelijk gezond is voor de kleintjes en wat onzin is?

“Bevat vitamine(s)…”

Deze uitspraak zien we al te vaak terug op verpakte frisdrankjes, limonades en sapjes. Het klinkt fantastisch; extra vitamines! Top! Helaas betekend dit niet altijd dat het werkelijk een vitamine bom is. Een glas sap bevat misschien wel de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C die een kind nodig heeft, maar een paar aardbeien, een kiwi of een gesneden paprika ook. En in tegenstelling tot dat glas sap, bevatten groenten en fruit ook voedingsvezels, waar de gemiddelde Nederlander dagelijks onvoldoende van binnen krijgt. Probeer deze suikerhoudende dranken te vervangen voor ongezoete alternatieven, het liefst water. Vitamines kunnen altijd het beste worden ingenomen via een heerlijk stuk vers fruit of groenten.

“Meergranen”

Of het nou een koekje is of een snee brood, de granen die in een voedingsmiddel worden gebakken bepalen de voedingswaarde. Er zijn een hele hoop voedingsclaims die op de verpakking van gebakken producten worden vermeld, waaronder “meergranen”. Het is belangrijk om deze niet in de war te halen met “volkoren”. Meergranen betekend namelijk alleen dat het meerdere granen bevat. Dit is misschien wel beter dan je standaard wit bolletje waar alleen tarwemeel in is verwerkt, maar stelt uiteindelijk niet zo veel voor. Kies voor producten gemaakt van volkoren granen. Hele graankorrels betekend dat het meer vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat en jou en de kleintjes langer verzadigd zal houden.

“Natuurlijk”

Het is moeilijk om vast te stellen wat een “natuurlijk” product zou moeten zijn omdat de criteria hiervoor niet helemaal helder zijn. Volgens het Voedingscentrum mag een product het woord “natuurlijk” op de verpakking vermelden als deze van nature aan sommige voedingsclaims voldoet. Kortom: de claim “natuurlijk” betekend vrij weinig wat betreft gezondheidswaardes.

“Gemaakt met echt fruit”

Deze zin is te lezen op allerlei producten die tegenwoordig in de schappen liggen, van jams tot snoep. Let op: als er op de ingrediĆ«ntenlijst “vruchtensap concentraat” staat vermeld, betekend dit dat het praktisch toegevoegd suiker bevat, waar weinig tot geen van de goede voedingsstoffen uit fruit nog in zitten.

“Zonder toegevoegde suikers”

Misschien wel een van de meest verleidende claims, “zonder toegevoegde suikers” betekend niet dat het product geen ingrediĆ«nten bevat die het zoet maken, of dat het product suiker vrij is. Een product met deze voedingsclaim mag van nature aanwezig suikers bevatten. Aangezien het lichaam alle suikers op dezelfde manier opneemt, betekend dit dat het product alsnog een ongezonde hoeveelheid suikers kan leveren.