Een van de meest waardevolle lessen die je aan je kinderen over kan dragen is basis kook ervarenheid. Er zijn voor elke leeftijd geschikte activiteiten die over kunnen worden gelaten aan de kids om hun ervaring te geven met gezonde maaltijden voor zichzelf klaarmaken. Een paar uurtjes per week de tijd nemen om samen met de kinderen te koken is niet alleen een mooi excuus om samen gezellig in de keuken te staan, maar ook een essentieel onderdeel van kinderen opvoeden tot individuen die volledig voor zichzelf kunnen zorgen.

1-3 jaar

De jongste kinderen die graag “mee willen helpen” in de keuken kunnen ook bepaalde simpele activiteiten uitvoeren. Zorg uiteraard dat alle hete pannen en scherpe messen buiten bereik zijn. Kinderen onder de leeftijd van 3 kunnen:

  • groente en fruit afspoelen
  • ingrediënten in de pannen/potten toevoegen
  • ingrediënten op kamer temperatuur roeren
  • ingrediënten op kamer temperatuur pureren
  • blenders en/of keukenmachines aan zetten, knopjes indrukken

3-5 jaar

Tussen de leeftijd van 3 en 5 jaar kunnen kinderen al vele simpele taken zelf uitvoeren. Denk aan:

  • zachte ingrediënten snijden met een plastic mes, bijvoorbeeld champignons
  • mengen met zowel handjes als lepels
  • ingrediënten verkruimelen
  • deeg kneden
  • ingrediënten afmeten
  • zachte ingrediënten zoals boter of glacé verspreiden
  • eten op borden scheppen

5-7 jaar

Vanaf ongeveer 5 jaar is het mogelijk om kinderen te vertrouwen met meer ingewikkelde taken, zoals:

  • ingrediënten snijden met een klein mes. Hierbij is het van belang dat ze hun vingers uit de buurt van de te snijden ingrediënten houden, en messen met de scherpe punt naar beneden houden als ze ermee lopen
  • scharen gebruiken om eten te versnipperen
  • kaas raspen
  • taart- en bakvormen invetten
  • hard gekookte, afgekoelde eieren pellen
  • de tafel dekken

8-11 jaar

Vanaf 8 jaar kunnen kinderen meer complexe taken uitvoeren, zowel als simpele recepten zelf volgen. Kinderen van deze leeftijd kunnen onder anderen:

  • (helpen met) besluiten wat er gaat worden gekookt
  • basis recepten volgen
  • boodschappen lijstjes maken
  • ingrediënten in de supermarkt en de keuken vinden
  • groente en fruit schillen
  • ingrediënten zeven
  • ingrediënten kloppen
  • water koken
  • oven en magnetrons aanzetten
  • voorzichtig blikken openen

12+ jaar

Kinderen van 12 jaar of ouder zijn in staat om veilig om te gaan met scherpe messen, hitte en complexere instructies. Op het moment dat ze comfortabel zijn met recepten volgen, kunnen ze zelfs leren improviseren. Daarnaast:

  • Hoeveelheden bereken
  • Kennis op te doen over ingrediënten en waar ze vandaan komen
  • Keukenapparatuur gebruiken
  • Creatief aan de slag met verschillende texturen en smaken
  • Alternatieven bedenken voor ingrediënten die er missen
  • Recepten van begin tot eind volgen

Het is nooit te vroeg of te laat om de kinderen bij het proces van goed eten maken te betrekken.