We beginnen ons massaal te realiseren dat onze maatschappij aanpassingen moet maken om voor ons planeet te zorgen, en dat begint bij elk individu, thuis. We eten minimaal drie keer per dag: dat biedt ons drie mogelijkheden om elke dag een keuze te maken voor duurzaamheid. Hier zijn 10 tips om jouw keuken en bord groen(er) te maken!

 1. Eet met de seizoenen mee
  We zijn gewend om heel het jaar door elke soorten groente en fruit te kunnen kopen, zonder te hoeven denken aan wat er wel of niet in seizoen is. Toch is het goed om jezelf uit te dagen om meer met de seizoenen mee te eten, vooral op gebied van groenten en fruit. Seizoensproducten hoeven minder ver te reizen en zijn vaak goedkoper. Kies in de komende seizoenen voor…
  Winter: bieten, spruitjes, grapefruit, kiwis, citroenen, sinaasappelen, mandarijnen, peren, aardappelen, pompoen, zoete aardappelen, preien, andijvieVoorjaar: abrikozen, asperges, broccoli, sperziebonen, doperwten, radijzen, rabarber, spinazie

  Zomer: mangos, avocados, paprika, bessen, kersen, maïs, komkommer, aubergine, perziken, pruimen, tomaten, watermeloen, courgette, vijgen, spinazie

  Najaar: appelen, bloemkool, cranberries, boerenkool, paddestoelen, pompoen, rapen, venkel, okra, citroengras, artisjokken, granaatappelen, selderij

 2. Kies vega
  Misschien wel de beste manier om voor duurzaamheid te kiezen op gebied van eten: minder vlees eten. Vleesproductie neemt tientallen keer meer land, water, eten en energie in dan productie van plantaardige eiwitbronnen.Volgens het Voedingscentrum is voedsel verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Minder vlees eten is ook beter op gebied van gezondheid op lange termijn: vlees bevat meer cholesterol en verzadigde vetten dan plantaardige alternatieven.
  Tip: kies voor 1, 2 of 3 vegetarische menu’s in jouw wekelijkse Familiebox.
 3. Gooi (bijna) niks weg
  Ongeveer een derde van het geproduceerde voedsel op aarde wordt uiteindelijk niet gegeten. Door slim om te gaan met boodschappen is het mogelijk om steeds minder eten weg te gooien. Dit kan door maaltijden te plannen, producten met een afgelopen THT datum niet per direct weg te gooien en producten in te vriezen. De Familiebox helpt je met voedselverspilling te verminderen doordat je alleen ingrediënten in huis krijgt die je die week gebruikt!
 4. Zeg NEE tegen plastic
  In de supermarkten wordt vrijwel alles verpakt in een of meerdere lagen plastic. Dit kan je makkelijk vermijden door herbruikbare zakken te gebruiken voor je groente en fruit en altijd je eigen boodschappen tas mee te nemen in plaats van telkens een nieuwe, plastic tas te kopen. Boterhamzakjes en plastic waterflessen zijn een no go en kunnen makkelijk worden vervangen door herbruikbare tupperware en flessen. Door zelf maaltijden te koken vermijd je alle plastic verpakkingen die je erbij koopt en eet je ook nog is gezonder.
 5. Keurmerken en etiketten
  Kies wanneer mogelijk voor producten zoals koffie, thee, chocola en vis die een keurmerk hebben wat aangeeft dat ze op een duurzame wijze zijn geproduceerd. Denk aan Rainforest Alliance of UTZ-keurmerk en ASC- of MSC-keurmerk voor vis.