Misschien wel een van de meest voorkomende problemen aan de eettafel

Kinderen die dag in, dag uit moeilijk doen over wat er op hun bord ligt. Ze hebben geen honger, ze lusten het niet, het is groen, de aardappelen hebben de groente aangeraakt… elke dag kan er wel wat zijn, en frustraties kunnen snel opbouwen. Hoe ga je hier mee om zonder oorlog te voeren bij elke maaltijd?

 1. Hou je aan vaste eet tijden
  Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je kinderen trek hebben rond etenstijd is om deze op een constant moment in te plannen elke dag. Vijftien minuten tot een halfuurtje afwijking kan best, maar probeer elke dag ongeveer rond dezelfde tijd het eten op tafel te hebben.
 2. Heb respect voor de eetlust van je kinderen.
  Er zijn verschillende externe en interne factoren die invloed hebben op hoeveel of hoe weinig eetlust iemand heeft. Het is geheel normaal en natuurlijk om af en toe veel minder of meer trek te hebben dan andere dagen; al helemaal bij kinderen. Als je kind blijft volhouden dat hij of zij geen honger hebben, probeer het niet aan te dringen.
 3. De regel van 2 happen
  Een eerste hap van elk onderdeel van wat er op hun bord ligt om de texturen te proeven en te wennen aan de smaak, de tweede hap om te besluiten of ze het werkelijk lusten. Zo vermijd je de situatie waarin het kind een klein hapje neemt en meteen roept, “ik vind het vies!”.
 4. Neem de kinderen de keuken in
  Afhankelijk van hun leeftijd kan het ontzettend positief zijn om kinderen bij het kook proces te betrekken. Dit is niet alleen een manier om ze basis kook kennis te geven, maar ook om hun een beter beeld te geven van wat er uiteindelijk op hun bord komt te liggen. Als ze oud genoeg zijn om mee te denken, kan je de kinderen zelfs uitdagen om een keer per week te laten besluiten wat er gaat worden gekookt en gegeten, met enkele kaders zoals geen frituur, altijd een portie groente etc.
 5. Serveer nieuw, spannend eten met bekend en vertrouwd eten
  Door eten wat de kinderen voor het eerst uitproberen te koppelen aan eten wat ze al goed kennen en lusten creëer je een positieve associatie.
 6. Bespreek nieuw eten objectief, niet subjectief
  In plaats van een uitspraak maken over wat wel en niet lekker is, ga in gesprek over de verschillende smaken, texturen en kleuren op een neutrale wijze. Als de kinderen iets niet lekker vinden, of juist wel, probeer ze te laten verwoorden waarom dat het geval is. Door kinderen woorden zoals bitter en knapperig te laten gebruiken in plaats van gepolariseerde begrippen zoals lekker en vies maak je eten bespreekbaar. Hoe vaker je dit doet, hoe meer bewust kinderen zullen worden over wat ze eten.
 7. Gebruik toetjes niet als beloning
  Wanneer desserts worden gebruikt als beloning wordt het idee dat deze beter zijn dan ander eten versterkt. Dit kan ervoor zorgen dat kinderen’s trek naar zoetigheden alleen maar sterker wordt. Vermijd onderhandelingen zoals “als je je groente op eet, mag je twee scheppen ijs in plaats van twee”.
 8. Wees een goed voorbeeld
  De beste manier om kinderen een gezonde omgang met eten aan te leren is door dit zelf uit te stralen. Eet gevarieerd, gezond en regelmatig. Neem de tijd om te genieten van het eten waar je al van houdt en op nieuwe gerechten uit te proberen met en als voorbeeld voor de kinderen.