Het team van de Familiebox is ervan overtuigd dat iedereen in staat is om met de juiste ingrediënten en een goed recept een heerlijk gerecht op tafel te zetten. Wel is het zo dat dit een stuk makkelijker, sneller en prettiger zal verlopen als je ook de juiste apparatuur in huis hebt. Hierbij bedoelen we absoluut geen enorme keuken vol dure koksmessen, design blenders en gadgets. Wij hebben een lijst van de keuken essentials samengesteld. Dit zijn de hulpmiddelen die je dag in, dag uit zal gebruiken tijdens het koken.

1. Koekenpan van roestvrij staal 

Uiteraard heeft elk beginnende kok een pan nodig. Een koekenpan is waarschijnlijk de meest veelzijdige pan die er bestaat: je kan er eieren in bakken, vlees en vis er in bereiden, sauzen erin laten sudderen… noem maar op! Wanneer je een koekenpan aanschaft heb je 3 keuzes: teflon, gietijzer of roestvrij staal. Teflon pannen worden vaak “antikleef pannen” genoemd. Deze zijn bijna overal verkrijgbaar voor een kleine prijs. Omdat het al te makkelijk is om het laagje teflon te beschadigen (je hoeft slechts een keer verkeerd de bodem aan te raken met een vork) raden wij deze af. Gietijzeren pannen zijn een goed alternatief die tientallen jaren mee kunnen gaan, maar zijn wat lastiger te verzorgen. Een koekenpan van roestvrij staal is daarentegen makkelijk in gebruik en nog makkelijker mooi te houden. Bijvoorbeeld: Luxton 28 cm koekenpan, roestvrij staal, € 32,-.

2. Snijplank 

Of je voor plastic of hout kiest ligt aan jou. Wel is het een feit dat je vrij weinig ingrediënten veilig kan snijden zonder een snijplank eronder! Zorg ervoor dat je de snijplank na gebruik goed schoonmaakt met warm water en afwasmiddel om bacteriën te bestrijden. Heb je gekozen voor een houten snijplank? Verzorg deze eens in de zoveel door hem in te vetten met een olie. Wrijf dit met keukenpapier in je schone snijplank, laat het een paar uur weken en maak vervolgens schoon zoals gewoonlijk. Bijvoorbeeld: Snijplank Rubberwood 44 x 26 cm, €12,99.

3. Wok

Het team van de Familiebox is dol op Oosters geinspireerde recepten! De beste manier om elke keer de perfecte stirfry te bereiden? Met een goede wok! Deze hoeft absoluut niet duur te zijn. Sterker nog, wij raden om een een wok aan te schaffen bij een oosterse winkel of toko bij jou in de buurt. De prijs hiervoor zal ergens tussen de €15,- en €30,- liggen. Scheutje olie, hoog vuur en voilà! Perfecte wok groenten, elke keer weer. Bijvoorbeeld: Leung Tim Wok 12″ Wood Handle, €16,15.

4. Koksmes

9 van de 10 ingrediënten kunnen het makkelijkst worden gesneden met een scherp koksmes. Je kan een hele collectie messen in huis halen, maar uiteindelijk is dat overbodig voor een beginnende thuiskok. Een goed mes is praktisch het enige wat je nodig zal hebben. Hou je mes scherp door deze droog te houden (dus niet in de grootsteen met andere vaat laten weken!), de vaatwasser te vermijden en deze om de paar weken maanden voorzichtig met een messenslijper te slijpen. Bijvoorbeeld: Eden Essentials koksmes 20 cm, €24,95.

5. Maatbeker(s)

Koken begint een kunst te worden wanneer je op gevoel ingrediënten aan gerechten toevoegt. Als je al op dit punt bent – fantastisch! Zo niet, maak je geen zorgen. Daar zijn recepten voor. Het spreekt voor zich: een stevige maatbeker zal je beste vriend zijn wat betreft de juiste hoeveelheid ingrediënten gebruiken. Bijvoorbeeld: Maatbeker van glas, 1L, €8,-.

6. Microplane rasp

Knoflook, gember, citrus vruchten, nootmuskaat, parmezaanse kaas… de meest aromatische smaakmakers kunnen snel en makkelijk worden geraspt met gebruik van een microplane rasp. Geloof ons maar, je gerechten zullen 1000 keer beter smaken als je knoflook en gember poeder vervangt voor de verse variant. En zelf een blok Parmiggiano Reggiano fijn raspen boven een bord pasta wat je net op tafel heb gezet? Onvergelijkbaar met voorgeraspte kaas uit een zak! Bijvoorbeeld: Westmark rasp, €14,50.

7. Grote mengkom

Het lijkt misschien wel vanzelfsprekend, maar een grote mengkom is niet te missen in de keuken. Of je het nou gebruikt om een grote salade in te serveren of om alle ingrediënten voor je chocolate chip cookies in te mengen; een mengkom is onmisbaar. Bijvoorbeeld: RVS mengkom 24cm, €12,47.

8. Blender en/of staafmixer

Als je een elektrisch apparaat niet kan missen in je keuken, dan is het een blender en/of staafmixer. Smoothies, soepen, sauzen, dips: je hebt hier allemaal een blender/en of staafmixer voor nodig. Tip: blenders met een glazen beker houden in tegenstelling tot plastic geen vervelende geuren vast en verkleuren niet, wat betekend dat ze langer meegaan (als je er voorzichtig mee om gaat, natuurlijk!). Bijvoorbeeld: Inventum staafmixer MX300, €28,99.

9. Ovenschaal

Ahhh, ovengerechten. Snel alles in een schaal gooien en de oven in. 20 minuten a een uur later heb je vervolgens een heerlijk pruttelend gerecht om te serveren! Makkelijker dan dat gaat het niet worden. Een stevige ovenschaal gaat eindeloos mee. Kies er een uit die je zelf ook mooi vindt; dan heb je er jarenlang plezier van. Bijvoorbeeld: Ovenschaal wit porselein, 28cm, €7,50.

10. Soeppan

Een paar extra porties maken van je soep, stoof of stamppot… heerlijk! Zo hoef je niet eens te denken over lunch voor de volgende dag. Of een of twee porties van je maaltijd in de vriezer bewaren voor de volgende keer dat je echt geen zin hebt om in de keuken te staan voor een thuis gemaakte maaltijd. Een grote soeppan is noodzakelijk om extra grote hoeveelheden te kunnen bereiden en jouw leven een stuk makkelijker maken. Bijvoorbeeld: Emaille soeppan, 4L, €24,95.