Wat is een superfood überhaupt? Volgens het Voedingscentrum zijn superfoods voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Simpel gezegd: het zijn producten die een bijzonder hoge voedingswaardes hebben. Goji bessen, chia zaden, maca poeder, tarwegras, bijenpollen… you name it. Mooie producten zullen het zeker wel zijn, maar de prijzen zijn vaak iets minder leuk. De meest bekende superfoods zijn al te vaak aan de prijzige kant. Gelukkig zijn er betaalbare en meer toegankelijkere alternatieven op de markt die evenveel of zelfs meer voedingsstoffen bevatten! 

Blauwbessen in plaats van goji bessen

De mooie rode goji bes, afkomstig uit het gebied in en rondom de Himalayas worden al honderden jaren gegeten voor hun hoge hoeveelheid vitamine C. In Nederland is alleen de gedroogde variant te koop, die hoog in suikers is. Ter vervanging van goji bessen kan je verse of diepvries blauwbessen door je yoghurt of havermout mengen. Een portie blauwbessen bevat bijna een kwart van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en voedingsvezels. 

Olijfolie in plaats van kokosolie

Kokosolie heeft een heerlijk aroma wat perfect als basis voor je huisgemaakt curry dient, en volgens voedingsclaims kunnen de plantaardige verzadigde vetten het HDL, of te wel “goed” cholesterol in het lichaam verhogen. Het Voedingscentrum adviseert om alsnog voor een andere plantaardige olie te kiezen om je uien en knoflook in te bakken, zoals olijfolie. Er is veel meer bestaand onderzoek naar de gezondheidsvoordelen hiervan, en uiteraard is een liter olijfolie een stuk goedkoper dan kokosolie. 

Havermout in plaats van quinoa 

Quinoa is een fantastische bron van plantaardige eiwitten, en bevat ook nog is een hoge gehalte voedingsvezels. Helaas is deze graan vrijwel altijd aan de prijzige kant. Oplossing? Linzen Dit goedkoop alternatief wat de meeste van ons al in ons keukenkastje hebben liggen bevat vaak zelfs meer eiwitten dan quinoa en zit bomvol voedingsvezels. 

Spinazie of boerenkool in plaats van tarwegras

Voedingsclaims geven aan dat chlorofyl, het groene stofje waar tarwegras sap en poeder rijk aan is, een flinke energie boost kan geven. Wat er niet bij wordt verteld is dat chlorofyl ook in grote hoeveelheden te vinden is in andere donkergroene groentes zoals spinazie en boerenkool, voor een klein percentage van de prijs. Bonus: ze zijn een stuk makkelijker om in je voedingspatroon te verwerken dan gras. 

Lijnzaad in plaats van chia zaden 

Allebei de lijn en chia zaad bevatten omega 3 vetzuren en voedingsvezels die belangrijk zijn voor lichamelijke processen. Maar in tegenstelling tot de chia zaad is lijn zaad een stuk goedkoper. Tip: gebroken lijnzaad wordt beter opgenomen dan hele lijnzaad.

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn, of veel te kosten!